RAW og JPG

Hvad er forskellen?

Tekst & foto af Esben Thomsen, august 2013

Lidt baggrund

De fleste der har prøvet at tag et foto i RAW format, har måske oplevet at de ikke kan se deres fotos på deres computer. Dertil så fylder formatet utroligt meget på ens hukommelseskort, hvilket er årsagen mange stopper med at bruge det i en fart. Man kan også svært sende en RAW fil på email, grundet den størrelse og hvad er egenligt mening med at lave RAW filer?

JPG er et filformat mange kender fra nettet og har det været med os siden 1988. Man ved hvad man får, så hvorfor ikke benytte sig af det?

Når jeg spørg folk hvorfor de har købt et digitalt kamera, så siger mange at i dag er det så meget nemmere at fotografere, og at man slipper for at fremkalde ens fotos. Samt at det virker billigere end analog film. Det folk glemmer er at man som digital bruger, selv bliver nød til at fremkalde sin fotos. Så ved at gøre fotografering billigere, så ligger man mere ansvar ud på forbrugeren, hvilket de færreste tænker på.


RAW

Er egenligt ikke et billedeformat, men et dataformat og netop dette forklarer forskellen. RAW indeholder langt flere informationer omkring dit fotos, som JPG ikke gør. Man kan godt sammenligne JPG og RAW med et positivt format (fremkaldt billede) og et negativt format (ikke fremkaldt). Det vil sige at hvis man har interesse i at manipulere ens fremkaldelse, så bør man benytte RAW.

Hvad kan RAW så gøre for en? Den ekstra data formatet har i sig, kan udnyttes radikalt når og hvis man billedemanipulere sin fotos. Derfor er der nogle ting man aldrig bør gøre med sine RAW filer:

RAW er et format udelukkende til manipulation, hvis man ønsker at gøre noget af overstående, så eksporter eller gemmer man en JPG fil ud fra sin RAW fil, og på den måde kan man frit dele, sende og fremvise sit foto.

Hvad kan et RAW format bruges til?

Den ekstra data der i filen, ja hvad kan den bruges til? Først og fremmeste så kan man ikke med det blotte øje se denne ekstra data på hverken sin computer eller kamera skærm. Man kan faktisk ikke se det, før man begynder at arbejde i fotoredigeringsprogrammer. Her er en liste hvad det kan bruges til:

Af overstående ting er hvidbalancen den absolutte rareste fordel at have, da man kan indstille sin hvidbalance på hvad som helst, og altid komme tilbage og rette den på plads. Sætter man sin hvidbalance forkert i JPG, så er løbet kørt, også i fotomanipulation.

Den eneste ulempe ved RAW er størrelsen på filerne, der fylder på kortet. Men idag koster SD kort og harddiske ikke alverden. Dette er omvendt så den eneste fordel der på JPG.


Software til RAW

Følgende software indeholder en RAW "fremkalder", men har også et indbygget bibliotek som gør det nemt at kategorisere ens fotos og få et stort overblik.

Capture One er en dansk virksomhed og har også den dyreste løsning. Adobe Lightroom er lidt billigere end Capture One, dog har det en lidt kompliceret brugerflade, og alligevel er det mest populære software til fotografer. Apple's Aperture er billigt, men har også lang tid imellem opdateringerne.

Andet software

Om man vil bruge ekstra billedebehandlings software som Photoshop eller GIMP, er op til den enkelte fotograf. Dog kan det siges at de er mere målrettet grafisk klargørelses af ens fotos, end egenligt "RAW fremkalder". De er først nødvendige, hvis man ønsker at photoshoppe flere fotos sammen, eller fjerner genstande på ens foto, eller lignende kraftig manipulation.